Webshop: wet van vraag en aanbod
De algemene economie wet van vraag en aanbod speelt hier ook op in. Het aantal bedrijf dat actief verkoopt op afstand via een online winkel neemt enorm toe. Er komen vier nieuwe webshops per werkdag bij in België. Eind 2007 telde België zo'n 2.100 webwinkels.
Dit jaar zou het aantal webshops oplopen tot 3.100. Het valt dus op dat kopers steeds vaker goederen aankopen in een online winkel. De onlineverkoop trekt ook de aandacht van de verkopers. Bij een webshop zijn er immers veel minder kosten zoals het kopen of huren van een gebouw, grote voorraden aanleggen, winkelpersoneel,... Allemaal kosten die bij een fysieke winkel wel door de verkoper gedragen moeten worden.
Nog enkele interessante webshop cijfers
- 40 procent van de Belgische webshops beperkt zich tot het verkoopsgebied in het binnenland.
- 32 procent verkoopt in heel Europa en de rest verkoopt in de hele wereld.
Een webshop opstarten
Een webshop opstarten is in principe kinderspel, al moet u met een aantal zaken rekening houden. Het opzetten van een webwinkel dient uiteraard steeds doordacht gebeuren. Zomaar producten online plaatsen en wachten tot iemand ze koopt is utopisch. Een professionele website met klantvriendelijke webshop en een hoge positie in zoekmachines door zoekmachine optimalisatie is essentieel voor een webshop.
Online betaalverkeer neemt toe, ook bij webshops
Het bewijs dat de consument en retailer meer vertrouwen hebben in de verkoop via internet is het aantal betalingen dat via internet verloopt. Het afgelopen jaar steeg het aantal betalingen via internet met zo'n 60 procent. Bedrijven die enkel en alleen via hun webshop verkopen steeg dit percentage zelfs naar 67 procent. De internethandel in België is goed voor meer dan 1 miljard euro omzet in 2007.
De online-verkoop in België telt zo'n 32.500 werknemers. Vincent Van Quickenborne van de Open Vld en Minister van Ondernemen en Vereenvoudigen wil de groei van webshops, webwinkels en internethandel in het algemeen verder blijven stimuleren.
Volgens de minister moet iedere Belg op elk moment van de dag zijn aankopen kunnen doen via het internet, via online winkels en webshops. Daarvoor is het nodig om de wet op de handelspraktijken te modernisseren. Het gebruik van de elektronische identiteitskaart vereenvoudigen zou het identificeren van de koper als consument gemakkelijker maker en is een serieuze stap voorwaarts om het verkopen en aankopen van goederen via het internet nog eenvoudiger te maken. Ook wordt de online handel op deze manier veiliger.