1995 toen het internet nog in zijn kinderschoenen stond
In 1995 bestonden reeds verschillende zoekrobots en zoekmachines zoals Excite, Hotbot en Altavista, maar de zoekresultaten waren niet optimaal en bezorgden de gebruikers meer frustratie dan goede informatie.
Om de zoekresultaten te verbeteren was het niet enkel voldoende dat een bepaalde zoekterm in een website voorkomt. De rankschikking van de zoekresultaten, ook SERPS genoemd (Search Engine Result Pages), diende ook te gebeuren aan de hand van het aantal links die er naar die bepaalde website bestaan, aldus de bedenkers van Google Larry Page en Sergey Brin.
Vanwaar is de naam Google afkomstig
De naam Google is eigenlijk een spellingsfout die de bedenkers maakten. Google verwijst naar het getal dat bestaat uit een één, gevolgd door honderd nullen: GOOGOL. Het tweetal ging opzoek naar investeerders om hun uit de hand gelopen hobbyproject te financieren. De eerst die overtuigd was van het principe om niet enkel worden, maar ook bijkomende factoren in het leven te roepen om een website een bepaalde ranking te geven was Andy Bechtolsheim, een medeoprichter van Sun Microsystems.
1998 kwaliteit van de zoekresultaten werpt zijn vruchten af
In 1998 werden per dag ongeveer tienduizend zoekopdrachten ingegeven via Google. Doordat de kwaliteit van de zoekresultaten van de zoekopdrachten beter was dan bij andere zoekmachines steeg het aantal zoekopdrachten pijlsnel.
1999 een halfmiljoen zoekopdrachten per dag
In 1999 verwerkte Google zo’n halfmiljoen zoekopdrachten per dag. Larry Page en Sergey Brin hadden wel de beste zoekrobot van het internet ontwikkelde, maar dat zette zich niet om in geld.
2000 de lancering van Adwords bracht geld in het schof
In 2000 lag het aantal zoekopdrachten per dag reeds op zestig miljoen. In dat jaar introduceerde men Google Adwords, een advertentieprogramma die resultaten weergeeft naast de gewone zoekopdrachten. Een tijdje later werd ook Google-Adsense in het leven geroepen, een advertentieprogramma waarbij webmasters advertenties van Google klanten op hun website publiceren en op die manier zelf mee kunnen genieten van het succes van Google. Google trok naar de beurs, wat er voor zorgde dat het aandeel ondertussen zowat vervijfvoudigd is. Larry Page en Sergey Brin trokken de CEO Eric Schmidt aan die reeds voor Novell gewerkt had.
Momenteel is Google veel meer dan een zoekmotor
Google maakt satellietfoto’s, zet boeken online en concurreert met Microsoft door het uitbrengen van een eigen tekstverwerker en rekenblad. Omdat de zoekmotor de kern van het bedrijf Google blijft wordt heel veel geïnvesteerd in het perfectioneren van het zoekalgoritme. Larry Page en Sergey Brin hun fortuin wordt geschat op 16,5 miljard dollar elk. Hiermee staan ze op de zesentwintigste plaats van de lijst met de rijkste mensen ter wereld, de FORBES-lijst.